Posted by: salamviking | 25. november 2011

Mes Aynak

Der har været meget stille her på bloggen det sidste halve år, da jeg har haft travlt med forskellige projekter og andre hængepartier derhjemme. Men i den kommende tid, vil bloggen blive brugt, som et livstegn fra undertegnede, da jeg befinder mig endnu en gang i Afghanistan, i forbindelse med større arkæologisk international udgravning, nemlig i Mes Aynak!

The map are showing were Mes Aynak is place in Afghanistan

Mes Aynak, anses af visse geologer for at være et af verdens anden største kobber forsyning, om dette er korrekt er jeg ikke i stand til at bekræfte eller afkræfte. Men stedet viser tydeligt aktivitet af at udvinde kobber allerede fra bronzealderen frem til 1100-tallet. I nyere tid forsøgte russerne (Sovjetunionen) i 70érne at udvinde kobber, hvilket aldrig blev sat i gang på grund af borgerkrigen.  I 80érne frem til 2001 er stedet kendt for at være træningslejr for al-Qaeda. Da de internationale styrker rykket ind i Afghanistan i 2001, hedder det sig, at Osama bin Laden gemte sig ude de  mange klippehuler i Mes Aynak et par dage. Her i det 21. århundrede, er det kineserne som forsøger at udvinde kobber, hvilket er grunden til at et hold arkæologer er i gang med nødudgravning her i Mes Aynak.

Map of the Silk road from 300 B.C. to 100 AD

Placering af lokaliteten Mes Aynak er kun 40 km sydvest fra Kabul, som kan ses på det første kort. Dermed har lokaliteten altid været en vigtig ressource område, uanset hvilken periode, da lokalitetens placering ligger strategisk, da Kabul altid har været et vigtigt handelscenter.

I undrer sikkert jer, hvorfor undertegnede har sagt ja, til denne udgravning. I et af mine tidligere indlæg; Hvorfor Afghanistan…? Why not!; blev der fremlagte billeder af den lille Buddha figur fra Helgӧ. Tilsvarende figur, altså udført i samme stilart, er fundet her i Mes Aynak, dog fremstillet i træ. Dette gør lokaliteten interessant, idet mulighed for at finde andre orientalske genstande (som bliver fundet i Skandinavien)i deres oprindelige kontekst.

The small Buddha figure made of wood. High 20 cm, found some few years ago at Mes Aynak. Photo: Nadia Haupt

Here is a picture, which gives an overall view of my site 032. This picture is taking from the top of site 005. Photo Damon Jackson

Ifølge afghanske lovgivning, skal der altid være en eller flere afghanske arkæologer på en udgravning der ledes af et internationalt arkæologisk hold. På Mes Aynak består det internationale hold af 12 personer, samt 15 afghanske arkæologer derudover ca. 200 afghanske arbejdsmænd.

The crew at site 032, from left; Li Tao, Joavid, Sabri (kneeling), Marek, M. Salim, M. Ayub, Hamidullah, Rohullah, Damon, Noor Agha, M. Bashir(Rødderne fra Logar). This picture is taking in September, and now here in November have we 14 Afghans workers working for us. Photo: Nadia Haupt

Størstedelen af keramikken, som vi har fundet indtil videre er fra det 5. århundrede til 7. århundrede AD. Dette blev yderligere bekræfte da der for 14 dage side, blev fundet en skat ved site 033. Skatten indeholdt hovedsageligt smykker som er produceret af bronze og guld, men har samme datering altså fra det 5. århundrede til det 7. århundrede.

Here is the hoard at site 033 been excavated. Photo: Agnieszka D

Fundet har allerede været i de lokale aviser samt de internationale, så nu skulle I også have muligheden for at se!

Here some of jewellery from the hoard, which is dated from 500 AD to 700 AD. Photo: Kadir

Reklamer

Responses

 1. Nadia, det er virkelig spændende!
  Du er en modig og beundringsværdig kvinde

  • Kære Christina!
   Tusind tak for ordene!

   Knus

 2. Absolut spændende! Hvor længe skal du være på udgravningen?

  • Kære Jakob,

   Indtil hedder det sig, at jeg skal være her frem til foråret. Men jeg skal lige hjem på juleferie først!

   Med de venligste hilsner
   Nadia

   • Jeg væbner mig med tålmodighed i forhold til danefævurderingen af “min” dirhemstump, der skulle havne på M&M i næste uge 😀 Eller krydser fingre for, at de klarer det uden dig!


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: