Posted by: salamviking | 19. februar 2010

Hvad kom først, safran eller de kufiske mønter?

The safrane flower, from Afghanistan. Foto: Christian Jepsen/ DACAAR

Ok, dagens indlæg er lidt ud i periferien, men da undertegnede har en stor passion for ting/begreber som ligger inden for ”nydelse”, hvilket mad tilhøre denne kategori, så det måtte komme, noget om mad.

Her på Nationalmuseets Naturvidenskabelige afdeling, fik vi fornøjelsen af at smage Gotlands madspecialitet, som er safran pandekager, eller som på svensk hedder: saffranspannkaka. Minder lidt om risklatkager, som er i det danske køkken, bare uden safran.

Man kan jo ikke lade være med at spekulere på, om safran er kommet til Gotland, samtidig med de kufiske mønter. Af de godt 85.000 kufiske mønter som er fundet i Sverige, stammer 15 procent fra fastlandet, de resterende 85 procent kommer fra Gotland og Öland. Safran indgår da mere i den svenske madlavning end i den danske.  Hvem kender ikke til blandt andet, Sct. Lucia boller, det er jo en svensk opskrift!

The food-speciality from Gotland called safrane cake. Eat it together with whipped cream and blueberry jam. Foto: Sara Andersson

Peter Steen Henriksen fortalte, at vi aldrig ville kunne spore støvdragerne fra denne yndige krokus blomst i kulturlagene fra vikingetiden. Tilsvarende er det med røgelsen, til trods for, at man har fundet røgelseskar i Sverige, så vil vi heller ikke her kunne vide, om man har anvendt røgelse i vikingetiden.

Så ja, det kan kun blive ved fantasien om safran kom til Gotland samtidig med de kufiske mønter.

Safrane field in Afghanistan, near Herat. Foto: Christian Jepsen/ DACAAR

I have a BIG passion for luxury which includes food as well.  Today’s contribution to this blog is not very serious, but I have had some thoughts about food trade during the Viking period.

Today my colleagues and I tasted a food-speciality from Gotland called safrane cake. Everyone knows that this precious spice, don´t grow naturally on the Island Gotland. But it is funny that Gotland’s food-speciality has safrane in it, so I thought since there have been found around 85.000 Kufic coins in Sweden, 15% are from the mainland, where the rest 85% are from Öland and Gotland, could this most expensive spice have arrived in Gotland at the same time as these Kufic coins did?

I have another question, for all you who read antiques Persian and Arab sources, does there exists anywhere a story about food, and have to make it, around the period (AD 750-1100)????

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: