Posted by: salamviking | 24. januar 2010

En af de mange smukke ”perler” i Danmark !

Året 2009 bød ikke på de vilde eller eksotiske ekspeditioner til Centralasien eller Mellemøsten, for undertegnedes vedkommende. Dog blev der mulighed for at besigtige en af de smukke perler i Danmark, nemlig Ærø, og som ellers vanligt ikke kun fra søsiden af, via en sejlbåd eller kajak.

”Anløbspladser” skrevet af Jens Ulriksen (1998) er et klassisk standardværk i forståelsen af små handelspladser i løbet af vikingetiden. Nærlæser man kataloget, vil man hurtigt bemærke, at det ikke nødvendigvis er en selvfølge, at der på pladserne altid har været spredt med sølvmønter. For eksempel Selsø (Roskilde fjord), hvor antallet af kufiske mønter var to stk. som Gert Rispling og undertegnede har bestemt. Derimod fik Ulriksen revanche ved pladsen Vester-Egesborg (Næstved), med et meget større genstandsmateriale. Møntmaterialet har Esben Aarsleff publiceret i Nordisk Numismatisk Årsskrift 2000-2002.

Landskabsbilledet er taget fra pladsen Havsmarken, hvor blikket ser hen imod Sct. Alberts Kapel med de reetableret voldanlæg. Forude i venstre hjørnet, ses Otto Uldum igangværende med sollet. Foto: Nadia Haupt

I løbet af året 2008 havde Steen Agersø og Poul Andersen (begge flittige amatørarkæologer) gjort en større registrering samt indsamling af et stort antal sølvmønter, brudsølv og andre metalfund fra vikingetiden, som havde rygtet sig i visse kredse, blandt andet til undertegnede. Opsamlingen af materialet blev gjort på pladsen Havsmarken Strandmarked, på Ærø. Interessant ved pladsen er at den ligger 500 m. nord for Sct. Alberts Kapel ud mod Marstal Bugt. Ganske kort, Sct. Alberts Kapel er i dag et retableret voldanlæg, men arkæologiske undersøgelser påviser, at anlægget er gravet i ca. 750. På selve Sct. Alberts Kapel blev der i 1990erne udført en større udgravning af Jørgen Skaarup, hvoriblandt to vikingetidsmønter fremkom.

Steen Agersø og Poul Andersens detektormønter havde Gert Rispling og jeg fornøjelsen af at bestemme i februar 2009, så da jeg hørte at Langelands Museum ville fortage en mindre undersøgelse, var det helt naturligt selv at smutte forbi og se pladsen. Jeg mangler vist lige at indskyde, at møntantallet fra 2008 var på 46 kufiske dirhemer og 10 karolingiske penninge.

Her ses et udsnit de kufiske mønter, som er fundet i 2009. Der ses abbbasidiske og samanidiske mønter. Foto: Steen Agersø

Jeg besøgte dem i de to sidste dage ud de af fjorten dages udgravning, som Langelands Museum havde på Havsmarken, i oktober 2009. Pladsen er yderst interessant på flere områder, set ud fra det brede arkæologiske perspektiv. Pladsen haft en funktion som anløbsplads, men disse velkendte grubehuse, var der yderste ”meget” lidt anlægsspor af. Trods dette, så har der alligevel været en livlig aktivitet under vikingetiden på pladsen – det viser metalgenstandene.

Jeg nævnte tidligere, at der har været fundet brudsølv; derudover er fundet vægtlodder, samt disse 56 mønter, som ikke er et depotfund, MEN enkeltfundne mønter. Dvs. tabsmønter i forbindelse med handel.

Selvom min interesse ikke ligger indenfor det karolingiske område (dette overlader jeg til Jens Christian Moesgaard), så kan jeg godt se det ret usædvanlige i de 10 mønter på den samme plads, da de ofte findes på højstatuspladser, såsom i stormandsresidensen på Tissø. Inden mønterne fra Havsmarken blev fundet var der kun registret 43 fund af karolingiske mønter i Danmark, præget før 900. Antallet er derfor øget til nu 53 fund af karolingiske mønter i Danmark.

Angående de kufiske dirhemer, så er deres spredning i tid stor. Den ældste er en abbasidisk dirhem, præget under kaliffen al-Mahdi i årene omkring 778-83 i enten al-Basra (Irak) eller på den arabiske halvø al-Yamama. Den yngste er som sædvanligt en samanidisk dirhem, præget under Emiren Nuh I ibn Nasr i året 943/44 i byen Samarkand (Usbekistan). Umiddelbart vækker disse oplysninger ikke den store ophidselse for nogen, måske. Men for mig giver det almindeligvis et billede af cirkulationen af de kufiske mønter, når jeg kigger på videre på det samlede billedet af disse mønter. Jeg endvidere har registreret de godt 7.000 mønter fundet i Danmark i en elektroniske database. Så kan man ikke andet end sige, at mønterne fra Havsmarken er et vigtigt bidrag til vor forståelse af møntbrug i vikingetiden.

Hyggebillede på en smuk oktober dag, hvor alle de arbejdende mænd slapper. I fornt liggende Poul Andersen, fra venstre ses Steen Agersø, Otto Uldum, Lars Erik S. Larsen og undertegnede. Foto: Ole Grøn/ Steen Agersø

Ud over at bidrage til det store pulsespil om vikingetidens økonomi, så har de enkelte mønter en historie selv. Men dem får I lidt senere, da I læsere skal ikke have alt spændingen på en gang. Her til sidst kan jeg nævne at der allerede findes noget på tryk om Havsmarken, som kan læses i Årbog 2009 – Ærø Museum og jeg er blevet bekendt med, at der er blevet fundet yderligere 20 kufiske dirhemer på pladsen, som jeg håber at få mulighed for at se senere på året.

jjkkll

Chefen må vi da ikke glemme, Ole Grøn. I baggrund kan ane Sct. Albers Kapel. Foto: Steen Agersø

Til trods for at rejseaktivitetniveauet ikke blev så stort sidste år, så skal jeg ikke undervurdere, at jeg fik set en af de mange smukke og vigtige ”perler” når det gælder dansk vikingetids handelspladser.

Reklamer

Responses

 1. Hej Nadia

  Først tillykke med igangsættelsen af din blog.
  Tak for, at du her også fik plads til at nævne Havsmarken, som jeg havde den store glæde at opdage eksistensen af i foråret 2008.
  Det er rigtigt, at der er flere kufiske mønter på vej. 20 har jeg indleveret i den seneste sending til Langelands Museum. Hertil kommer yderligere nogle fundet på nabomatriklen tidligere på efteråret 2009, samt nogle stykker fundet gjort af min søgerkollega. Det præcise antal kan jeg ikke sige, men det er mere end 20, snarere et godt stykke over 30.
  Desuden har jeg haft held til at finde yderligere 4 karolingiske denarer af typen KRISTIANA RELIGIO slået under Ludvig den Fromme.
  Held og lykke med bloggen.

  Med venlig hilsen
  Steen Agersø
  Amatørarkæolog og opdager af
  Vikingepladsen Havsmarken

  • Kære Steen.
   Tak for din kompliment af bloggen. Jeg kan allerede berette, at der vil kom flere indlæg, vedrørende de kufiske mønter fra Havsmarken. Jamen hele 4 stk. så bliver Jens Christian Moesgaard glad. Jeg selv, håber at få fornøjelsen at analyserer de kufiske mønter sammen med Gert Rispling.

   Med venlig hilsen
   Nadia


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: